top of page
Etsi
  • Henrik Pirhonen

Mitä tarkoittaa tiedonantovirhe autokaupassa ja onko se kaupan purun peruste?


Tiedonantovirhe autokaupassa tarkoittaa, että myyjä on antanut ostajalle virheellistä, harhaanjohtavaa tai puutteellista tietoa autosta ennen kaupantekoa. Tiedonantovirhe voi koskea esimerkiksi auton kuntoa, huoltohistoriaa, ajokilometrejä, aiempia onnettomuuksia tai teknisiä ominaisuuksia.


Tiedonantovirhe - Mikä se on?


  • Myyjä ilmoittaa, että auto on ollut aina säännöllisesti huollettu, mutta jälkikäteen paljastuu, että huoltokirja on puutteellinen tai sitä ei ole lainkaan.


  • Myyjä väittää, että auto on vahingoittumaton, mutta ostaja saa myöhemmin selville, että auto on ollut merkittävässä kolarissa.


  • Ajokilometrejä on manipuloitu tai ilmoitettu väärin.


  • Autoa markkinoidaan tietynlaisena mallina tai varustetasona, mutta ostaja huomaa myöhemmin, että tiedot eivät pidä paikkaansa.


Onko tiedonantovirhe kaupan purun peruste?


Tiedonantovirhe voi olla peruste kaupan purulle, jos virhe on olennainen eli se vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä ostaja voi perustellusti odottaa saavansa. Kaupan purku on kuitenkin viimesijainen toimenpide ja edellyttää yleensä, että virhe tekee auton käyttämisen merkittävästi vaikeammaksi tai auton arvo on huomattavasti alempi kuin mitä ostaja on maksanut.


Kaupan purun sijaan voi olla mahdollista myös:


  • Hinnanalennus: Ostaja ja myyjä voivat neuvotella hinnanalennuksesta virheen vuoksi.


  • Virheen korjaaminen: Myyjä voi tarjoutua korjaamaan virheen, jos se on mahdollista.


  • Vahingonkorvaus: Ostaja voi vaatia vahingonkorvausta, jos virheestä on aiheutunut lisäkuluja.


Jos kyseessä on kuluttajansuojalain mukaisesti kuluttajakauppa (eli ostajana on yksityishenkilö eli kuluttaja ja myyjänä yritys), kuluttajansuojalain mukaiset oikeudet voivat tarjota ostajalle lisäsuojaa. Jos taas kauppa on tehty kahden yksityishenkilön välillä, tilanne arvioidaan enemmän kauppalain pohjalta, ja ostajan vastuu tarkistaa tiedot on suurempi.


Yhteenveto


Tiedonantovirhe voi olla kaupan purun peruste, jos se on olennainen ja merkittävä. Jos havaitset tiedonantovirheen, on tärkeää neuvotella lakimiehen avustuksella myyjän kanssa ja selvittää, miten tilanne voidaan parhaiten ratkaista.

56 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

תגובות


bottom of page