top of page
Etsi
Henrik Pirhonen

Mitä riskejä tuontiautoihin yleensä liittyy?


Tuontiautojen hankkimisessa voi olla monia etuja, kuten edullisempi hinta tai harvinaisten mallien saatavuus. Kuitenkin niihin liittyy myös riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon ennen ostoa. Tässä on yleisimmät riskit tuontiautojen kohdalla:


1. Käyttöhistoria ja huoltohistoria


  • Puuttuva tai epäluotettava historia: Tuontiauton tarkka käyttöhistoria voi olla vaikeampi selvittää kuin kotimaassa myytävän auton. Tämä voi sisältää huoltohistorian puutteita, epäselvyyksiä siitä, onko auto ollut vahingoittunut tai kuinka hyvin sitä on huollettu.


  • Piilovauriot: On mahdollista, että tuontiauto on ollut mukana onnettomuudessa tai kärsinyt vaurioita (esim. tulva- tai ruostevahingot), joita ei ole raportoitu.


2. Rekisteröintivaikeudet ja lainsäädännön erot


  • Rekisteröinti ja katsastukset: Jokaisella maalla on omat vaatimuksensa autojen rekisteröinnille ja katsastuksille. Suomessa esimerkiksi EU:n ulkopuolelta tuodut autot voivat vaatia erityistodistuksia tai muutoksia (esim. valojen säädöt), jotta ne täyttävät paikalliset vaatimukset.


  • Päästönormit ja tekniset standardit: Eri maissa on erilaiset päästö- ja turvallisuusnormit. Auto, joka on laillinen toisessa maassa, ei välttämättä täytä Suomen tai EU

    vaatimuksia, mikä voi johtaa lisäkustannuksiin auton muokkaamisessa.


3. Autovero ja tullimaksut


  • Autovero ja tulli: Suomessa tuontiautoista maksetaan autoveroa, ja EU

    ulkopuolelta tulevista autoista myös tullimaksuja. Autovero perustuu auton arvoon ja päästöihin, ja sen määrä voi yllättää ostajan, jos vero on odotettua korkeampi.


  • Alkuperäisen hinnan epäselvyys: Auton arvon määrittely voi olla vaikeaa, mikä vaikuttaa suoraan autoveron määrään. Joissakin tapauksissa auton todellinen arvo on korkeampi kuin ilmoitettu hinta, mikä voi aiheuttaa veroseuraamuksia.


4. Huolto ja varaosat


  • Huolto- ja korjaushaasteet: Tuontiautot voivat vaatia erikoishuoltoa tai varaosia, joita ei ole helposti saatavilla Suomessa. Tämä voi nostaa huoltokustannuksia ja pidentää korjausaikoja.


  • Erityismallit: Erityisesti harvinaisempien tai muista maista tuotuja automalleja varten varaosat voivat olla kalliita tai vaikeita löytää.


5. Kilometrilukeman epäluotettavuus


  • Mittarilukeman manipulointi: Joissakin maissa mittarilukemien vääristely on yleisempää kuin toisissa. On mahdollista, että tuontiauton todelliset ajokilometrit ovat suuremmat kuin ilmoitetut, mikä voi vaikuttaa auton todelliseen kuntoon ja arvoon.


6. Vakuutusasiat


  • Vakuutuksen hinta ja saatavuus: Tuontiautojen vakuuttaminen voi olla kalliimpaa kuin vastaavan kotimaan mallin. Lisäksi vakuutusyhtiö voi arvioida auton arvoa eri tavalla, mikä voi vaikuttaa korvaussummiin vahingon sattuessa.


7. Teknisten ominaisuuksien yhteensopivuus


  • Navigointi ja teknologia: Tuontiautojen teknologiset ominaisuudet, kuten navigaatiojärjestelmät, radiotaajuudet ja kielivalinnat, eivät välttämättä ole yhteensopivia paikallisten järjestelmien kanssa. Tämä voi vaatia lisäasennuksia tai ohjelmistopäivityksiä.


8. Arvon lasku


  • Jälleenmyyntiarvo: Tuontiautot voivat menettää arvoaan nopeammin kuin Suomessa myytävät mallit, koska ne saattavat olla vähemmän tunnettuja tai vähemmän arvostettuja paikallisilla markkinoilla.


9. Ostamiseen liittyvät riskit


  • Petokset: Tuontiauton ostaminen ulkomailta voi sisältää enemmän riskejä petosten suhteen, erityisesti jos ostat auton yksityishenkilöltä tai vähemmän tunnetulta myyjältä. Esimerkiksi auton kuntoa, historiaa tai alkuperää saatetaan peitellä.


  • Kuljetus ja toimitusongelmat: Ulkomailta tilaaminen voi aiheuttaa ongelmia kuljetuksessa tai viivästyksiä auton saapumisessa.


Yhteenveto


Tuontiauton hankinta voi olla hyvä tapa säästää rahaa tai löytää harvinaisempi malli, mutta se sisältää myös useita riskejä, kuten epäluotettava historia, rekisteröintihaasteet, verotus- ja vakuutuskustannukset sekä huollon ja varaosien saatavuus. Tarkka tutkiminen ja luotettavan myyjän valinta voivat auttaa vähentämään näitä riskejä.

30 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page