top of page
Etsi
Henrik Pirhonen

Autokaupan purku yksityishenkilöiden välillä





Autokaupan purku yksityishenkilöiden välillä: Mitä tulee tietää?

 

Auton ostaminen yksityishenkilöltä voi olla houkutteleva vaihtoehto, sillä se tarjoaa usein mahdollisuuden edullisempaan hintaan kuin autoliikkeessä. Kuitenkin tällaisiin kauppoihin liittyy omat riskinsä, ja joskus voi syntyä tilanne, jossa kaupanteon jälkeen ostaja haluaa purkaa kaupan. Tässä blogissa käsittelemme, mitä autokaupan purku tarkoittaa, milloin se on mahdollista ja mitä laki sanoo asiasta.

 

---

 

Autokaupan purkamisen perusta

 

Autokauppa yksityishenkilöiden välillä perustuu kauppakirjaan ja siihen, mitä osapuolet ovat keskenään sopineet. Laki, joka säätelee tämän tyyppisiä kauppoja, on Suomen kauppalaki. Tärkeää on huomata, että kauppalaki on tahdonvaltainen, eli osapuolet voivat sopia siitä poikkeavia ehtoja. Lisäksi sopimusoikeuden yleiset opit soveltuvat yksityishenkilöiden väliseen autokauppaan.

 

Kaupan purkaminen tarkoittaa sitä, että sopimus katsotaan päättyneeksi ja osapuolet palauttavat toisilleen, mitä ovat saaneet. Ostaja palauttaa auton myyjälle, ja myyjä palauttaa ostajalle maksetun kauppahinnan. Lisäksi monesti tulee kyseeseen myös muita vaatimuksia, joita voi olla; autoon on hankittu uudet renkaat tai muuten parannettu sitä, autolla on ajettu jolloin käyttöhyötyä tulisi korvata jotenkin, ostaja on maksanut veroja tai muita maksuja koko vuodeksi.

 

---

 

Milloin kaupan voi purkaa?


Kaupan purkaminen ei ole aivan yksinkertainen toimenpide, ja siihen tarvitaan perusteltu syy. Yleisimpiä syitä ovat:

 

1. Merkittävä virhe myytävässä autossa

Jos myyty auto osoittautuu oleellisesti huonommaksi kuin ostaja on perustellusti voinut olettaa, kauppa voidaan purkaa. Tällaisia virheitä voivat olla esimerkiksi:

  - Moottorivika, joka on ollut olemassa jo kaupantekohetkellä.

  - Oikeudellinen virhe, kuten auton omistusoikeuden riitauttaminen.

  - Myyjän antamat virheelliset tiedot auton kunnosta.

 

2. Sopimusrikkomus

Jos myyjä ei ole toimittanut autoa sovitussa kunnossa tai esimerkiksi kauppakirjassa mainitut korjaukset ovat jääneet tekemättä, ostajalla voi olla oikeus purkaa kauppa.

 

3. Piilevät viat

Piilevä vika tarkoittaa sellaista vikaa, jota ostaja ei ole voinut huomata ennen kauppaa ja josta myyjä on mahdollisesti ollut tietoinen mutta ei ole kertonut.

 

4. Petos tai harhaanjohtaminen

Jos myyjä on tahallisesti antanut harhaanjohtavia tietoja autosta, esimerkiksi sen kilometristä tai käyttöhistoriasta, voi ostajalla olla oikeus purkaa kauppa. Tämä voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön.

 

---

 

Menettely kaupan purkamisessa

 

Jos kaupanteon jälkeen ilmenee syy purkaa kauppa, osapuolten tulee ensisijaisesti pyrkiä sopimaan asiasta keskenään. Tässä on muutama vaihe, joita kannattaa seurata:

 

1. Ota yhteyttä toiseen osapuoleen

   - Ilmoita mahdollisimman pian ongelmasta myyjälle tai ostajalle.

   - Kerro selkeästi, miksi haluat purkaa kaupan.

 

2. Dokumentoi ongelma

   - Ota valokuvia tai videoita auton vioista.

   - Hanki tarvittaessa ammattilaisen, kuten autokorjaamon, maahantuojan tai tavarantarkastajan lausunto.

 

3. Neuvottele

   - Yritä sopia palautus- ja korvausasioista suoraan.

   - Muista, että neuvotteluissa kannattaa olla joustava mutta jämäkkä.

 

4. Harkitse oikeudellisia toimia

   - Jos sopimukseen ei päästä, voi olla tarpeen kääntyä oikeuden puoleen.

---

 

Kaupan purkamisen seuraukset

 

Jos kauppa puretaan, molempien osapuolten on palautettava saamansa suoritteet. Ostajan tulee palauttaa auto myyjälle samassa kunnossa kuin se oli kaupantekohetkellä, lukuun ottamatta normaalia kulumista. Myyjä puolestaan palauttaa kauppahinnan ostajalle.

 

Lisäksi voi syntyä keskustelua korvauksista. Esimerkiksi ostajalle saattaa olla syntynyt kuluja auton korjaamisesta, ja hän voi vaatia näitä kustannuksia takaisin. Myyjä puolestaan voi vaatia korvausta, jos auto on vahingoittunut ostajan hallussa.

 

---

 

Yhteenveto

 

Autokaupan purku yksityishenkilöiden välillä on prosessi, joka vaatii huolellisuutta ja perusteltuja syitä. On tärkeää ymmärtää omat oikeutensa ja velvollisuutensa, sekä pyrkiä ensisijaisesti sovintoratkaisuun. Mikäli sopimukseen ei päästä, oikeudelliset toimet voivat olla tarpeen. Kuten kaikessa kaupanteossa, avoin viestintä ja kirjallinen dokumentointi ovat avainasemassa mahdollisten erimielisyyksien välttämisessä.

 

Mikäli joudut tilanteeseen, että kauppa pitää purkaa yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa, voit ottaa yhteyttä autoriitalakimieheen ja me voimme avustaa sinua kaupan purkuun liittyvissä oikeudellisissa asioissa.

 

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page